Grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zawiera w swoim składzie jedynie cztery witaminy, czyli A, D, E oraz witaminę K. Jak sama nazwa wskazuje, przyswajalność tych witamin jest zależna od obecności tłuszczów zawartych w pożywieniu. W przypadku dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości tłuszczów wyżej wymienione witaminy będą lepiej przyswajalne. Jakimi właściwościami cechują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach?
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witamina A
Witamina A (retinol oraz jego pochodne) pełni znaczącą funkcję, ponieważ oddziałuje na prawidłowe widzenie, błony śluzowe i właściwy stan skóry. Witamina A także korzystnie wpływa na naszą odporność. Produkty bogate w tę witaminę są pochodzenia zwierzęcego – masło, mleko, wątroba, jajka czy ryby morskie. Tak jak inne witaminy, tak i witamina A może zostać dostarczona do organizmu w nadmiarze. Skutkiem takiego stanu rzeczy jest między innymi brak apetytu, bóle głowy, odczuwanie bólów kostno-stawowych, jak i problemy z wypadaniem włosów czy łamliwością paznokci. Niedobór tej witaminy może skutkować problemami skórnymi oraz zaburzeniami w procesie widzenia.
Witamina D – jej dwie postacie
Witaminę D można spotkać w pożywieniu głównie w dwóch postaciach. Pierwszą z nich jest witamina D3 będąca składnikiem poszczególnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste ryby, masło, żółtka jaj, mleko czy wątroba. Druga forma tej witaminy to witamina D2. Występuje ona w drożdżach i grzybach kapeluszowych. Witamina D wywiera wpływ na prawidłową budowę układu kostnego, jak i oddziałuje na system nerwowy oraz reguluje produkcję insuliny. Nadmiar witaminy D objawia się zaburzeniami rytmu serca, kamienicą pęcherzyka żółciowego czy bólami głowy. W przypadku jej niedoboru może wystąpić krzywica w przypadku dzieci, cukrzyca, a u dorosłych osteomalacja, jak i mogą rozwinąć się choroby układu krążenia.
Witamina E – silny antyoksydant
Witamina E jest antyoksydantem, który pełni funkcje ochrony komórki przed niszczeniem oraz utlenianiem. Działa ona przeciwnowotworowo i przeciwzakrzepowo. To dzięki witaminie E narządy rozrodcze kobiet i mężczyzn mogą prawidłowo funkcjonować. Głównymi źródłami tej witaminy są: orzechy, rośliny strączkowe, olej słonecznikowy, oliwki i oliwa z oliwek. Nasz organizm ma zdolność do usuwania nadmiaru tej witaminy, więc hiperwitaminoza występuje bardzo rzadko. Braki witaminy E również nie należą do najczęstszych.
Witamina K – krzepliwość krwi pod kontrolą
Głównym zadaniem witaminy K jest wpływ na krzepliwość krwi. Jej dodatkowym atutem są właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i hamujące działanie niektórych nowotworów. Witamina K występuje w takich produktach jak: szpinak, brokułu, brukselka, sałata, pomidory oraz niektóre orzechy i oleje. Nadmiar tej witaminy powoduje nadmierną potliwość, osłabienie funkcjonowania wątroby czy anemie. W przypadku niedoboru można zaobserwować trudności w leczeniu ran, biegunki, słabą krzepliwość lub skazy krwotoczne.