Ludzie piją herbatę na całym świecie. W zależności od szerokości geograficznej popularne są różne jej odmiany. Jest ona spożywana nie tylko ze względu na doskonały smak, ale także na niezwykłe właściwości. W ostatnich latach coraz bardziej na popularności zyskują herbata zielona oraz rooibos.
Rooibos i jego lecznicze właściwości
Rooibos to krzew, z którego liści wykonuje się napar o charakterystycznym zapachu. Roślinę tę możemy spotkać na południu Afryki. Ze względu na swój czerwonawy kolor oraz kontynent, z którego pochodzi, nazywana jest również czerwonokrzewem afrykańskim. Rooibos ma bardzo przyjemny zapach oraz smak, a spożywany regularnie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie naszego organizmu. Bardzo istotne jest to, że napar z tej rośliny nie zawiera kofeiny. Zaleca się więc picie go tym, którzy nie mogą jej spożywać, na przykład osobom z problemami z nadciśnieniem tętniczym. Rooibos idealnie rozluźnia i łagodzi stres. Napar z niego można pić nawet bezpośrednio przed snem. Co ciekawe, mogą go przyjmować nawet kobiety w ciąży. Według badań jest to nawet wskazane, gdyż rooibos działa stymulująco na gruczoły mleczne. Poza tym wykazuje się także właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi oraz przeciwnowotworowymi. Zaleca się go również osobom, które mają problemy trawienne. Rooibos pomoże pozbyć się uciążliwej zgagi. Lekki napar podawany jest niekiedy nawet dzieciom w celu złagodzenia kolek. Pamiętajmy, aby zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem. Najlepsza będzie do tego celu woda o temperaturze około 80 stopni Celsjusza.
Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?
Zielona herbata jest napojem znanym właściwie na całym świecie. Największą popularnością jednak cieszy się w Japonii. Regularne picie tego napoju z pewnością przyniesie naszemu organizmowi wiele korzyści. Spożywanie zielonej herbaty zaleca się na przykład osobom, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami, ponieważ wpływa ona przyspieszająco na spalanie tkanki tłuszczowej. Według badań regularnie pita zielona herbata może wydłużyć długość naszego życia nawet o kilka lat. Dzięki niej zmniejszamy również ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nowotwory. Napój ten działa pobudzająco i stymuluje nasz mózg do wytężonej pracy. Pozytywnie wpływa także na układ krążenia. Aby zrobić wartościowy napar, należy rooibos zalać wrzątkiem, a następnie poczekać około 5 minut, aż się zaparzy.
Co wybrać – rooibos czy zieloną herbatę?
Zarówno rooibos, jak i zielona herbata pozytywnie wpływają na nasz organizm. Ich działanie jednak nieco się różni, dlatego też warto wybrać taki napój, który odpowiada konkretnie naszym potrzebom. Na przykład kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji nie powinny spożywać (a już na pewno nie w nadmiernych ilościach) zielonej herbaty, ponieważ może ona negatywnie oddziaływać na rozwój dziecka. Z kolei napar rooibos jest wręcz wskazany w okresie karmienia piersią, szczególnie kobietom, które zmagają się z problemami z laktacją. Zielona herbata nie jest polecana także osobom z anemią, ponieważ może osłabiać wchłanianie żelaza. Z kolei rooibos wręcz przeciwnie – wspomaga absorpcję tego pierwiastka.